Wiki

Welcome to the queue_system wiki!

Εισαγωγή

To Easy-Ticket είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ως σκοπό να αποφορτίζει τις ουρές αναμονής σε διάφορες υπηρεσίες, όπως η Εφορία ή ένα νοσοκομείο. Παρέχει στον ενδιαφερόμενο χρήστη, τη δυνατότητα να λαμβάνει σειρά στην ουρά είτε από κάποιο μηχάνημα της υπηρεσίας, είτε ηλεκτρονικά, από τον προσωπικό υπολογιστή του μέσω Internet, χωρίς να βρίσκεται απαραίτητα στο χώρο της υπηρεσίας. Ενημερώνει το χρήστη για την κατάσταση της ουράς κάθε χρονική στιγμή και προσφέρει μία εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι να εξυπηρετηθεί.

Η εφαρμογή αυτή έχει αναπτυχθεί και με κανονικό μηχάνημα που εκτυπώνει χαρτάκια αλλά και με προσομοιώτη.
Δηλαδή αν ο χρήστης που θα πάρει θέση στην ουρά μέσω της Web εφαρμογής θα έχει για παράδειγμα το Νο 8 τότε ο αμέσως επόμενος πελάτης που θα πάρει θέση στην ουρά από το μηχάνημα της υπηρεσίας αυτή τη φορά ,θα έχει το Νο 9 δηλαδή θα υπάρχει επικοινωνία του (συγκεκριμένου μοντέλου) μηχανήματος και της εφαρμογής !
__

EΚΔΟΧΗ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Το έγγραφο προδιαγραφής απαιτήσεων (SRS) βρίσκεται εδώ : https://ma.ellak.gr/forge/projects/therino_sxoleip_oures/files

O κώδικας της εφαρμογής βρίσκεται εδώ : https://github.com/nsgeorgi/easy-ticket

To website βρίσκεται εδώ : http://www.easy-ticket.gr/

======================================================
Θέματα Εκδοχής ΜΕ *ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ:*

335 - Eγγραφή χρήστη-πελάτη | http://ma.ellak.gr/forge/issues/335
336 - Σύνδεση χρήστη-πελάτη | http://ma.ellak.gr/forge/issues/336
337 - Εμφάνιση κατάστασης ουράς στον χρήστη-πελάτη | http://ma.ellak.gr/forge/issues/337
340 - Android Εφαρμογή ( Σχεδίαση και υλοποίηση του Interface κυρίως | http://ma.ellak.gr/forge/issues/340

ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ

Οι οδηγίες εγκατάστασης του Apache Server και του Emulator βρίσκονται εδώ: http://ma.ellak.gr/forge/issues/354

Θέματα Εκδοχής ΜΕ * ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ:*

302 - Ανάλυση Αναγκών | http://ma.ellak.gr/forge/issues/302
303 - Καθορισμός προδιαγραφών συστήματος | http://ma.ellak.gr/forge/issues/303
363- Σελιδοποίηση των καταχωρημένων ΑΜΚΑ στη σελίδα του διαχειριστή | http://ma.ellak.gr/forge/issues/363
364- Δημιουργία script για την εγκατάσταση του emulator | http://ma.ellak.gr/forge/issues/3640

======================================================

Το παρακάτω έγγραφο αφορά την εκδοχή ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ!

Λειτουργίες

Παρακάτω παρουσιάζονται οι λειτουργίες που παρέχει το πρόγραμμα στους χρήστες. Οι χρήστες του προγράμματος είναι οι πελάτες της υπηρεσίας, στην οποία χρησιμοποιείται το e-queue και οι υπεύθυνοι υπάλληλοι της υπηρεσίας.

1. Το σύστημα προσφέρει στους πελάτες της υπηρεσίας μία ιστοσελίδα που είναι διαθέσιμη για όλα τα είδη ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktop, smartphones κτλ), μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει θέση στην ουρά δηλώνοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ του.
Η ιστοσελίδα αποτελείται από τα εξής μέρη:
  • Την περιοχή με τις πληροφορίες σχετικά με την ουρά, δηλαδή ποιος αριθμός εξυπηρετείται και ποιος αριθμός εκδόθηκε τελευταίος.
  • Την περιοχή που αφορά την έκδοση νέου αριθμού, όπου περιέχεται η φόρα εισαγωγής ΑΜΚΑ.
  • Την περιοχή που εμφανίζονται μηνύματα σχετικά με την εγκυρότητα του ΑΜΚΑ και της έκδοσης αριθμού.

Κατά τη δήλωση ενός ΑΜΚΑ πραγματοποιούνται έλεγχοι εγκυρότητας οι οποίοι εντοπίζουν μη έγκυρους αριθμούς ΑΜΚΑ και βεβαιώνουν ότι σε κάθε αριθμό ΑΜΚΑ αντιστοιχεί ακριβώς μία θέση στην ουρά και επιτρέπεται να δοθεί νέο νούμερο μόνο αν έχει παρέλθει το προηγούμενο.

2. Για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας υπάρχει επίσης μία σελίδα, μέσω της οποίας μπορούν να πραγματοποιήσουν τις παρακάτω λειτουργίες:
  • Να εμφανίζουν μία λίστα με τα ΑΜΚΑ που έχουν καταχωρηθεί καθώς και κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες για το καθένα, όπως τον αριθμό τους στην ουρά και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του εισιτηρίου.
  • Να καθαρίζουν την παραπάνω λίστα.

Υποδομές

Για να υλοποιηθεί το σύστημα χρειάστηκαν τα παρακάτω στοιχεία.
  • Μία βάση δεδομένων, η οποία αποθηκεύει τα ΑΜΚΑ για τα οποία εκδόθηκε εισιτήριο και πληροφορίες για αυτά. Η βάση αυτή χρησιμοποιείται για τους ελέγχους της εγκυρότητας των ΑΜΚΑ και για την εμφάνιση των στοιχείων στους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Έχει στηθεί σε εξυπηρετητές του Α.Π.Θ. και η εφαρμογή συνδέεται σε αυτήν μέσω ssh tunneling.
  • Το σύστημα προορίζεται να συνδυαστεί με τα μηχανήματα που ήδη υπάρχουν στις διάφορες υπηρεσίες και εκδίδουν θέσεις στην ουρά. Προς το παρόν, επειδή δεν είναι δυνατή η χρήση ενός τέτοιου μηχανήματος, χρησιμοποιείται ένας προσομοιωτής, ο οποίος υπάρχει ως υλικό και συνδέεται με το πρόγραμμα μέσω σειριακής θύρας και ως λογισμικό που είναι μία τρισδιάστατη απεικόνιση του υλικού. Ο προσομοιωτής έχει δύο λειτουργίες: α) Δίνει θέση στην ουρά, β) ενημερώνει όταν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο επόμενος πελάτης.

Απαιτήσεις Προγράμματος

1. Το πρόγραμμα απαιτεί την ύπαρξη μίας μεθόδου, η οποία θα ανανεώνει τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ουράς και τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής του χρήστη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η απαίτηση αυτή προκύπτει από τη δυναμική φύση των ουρών, οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς και σε τυχαίες χρονικές στιγμές.

2. Η εφαρμογή από τη μεριά του χρήστη θα υποστηρίζεται είτε από υπολογιστή είτε από κινητό. Κάθε συσκευή έχει διαφορετικό μέγεθος οθόνης. Επομένως, το πρόγραμμα θα πρέπει να αναγνωρίζει την ανάλυση της οθόνης της κάθε συσκευής και να ανακατευθύνει τον περιηγητή σε μία σελίδα με κατάλληλο μέγεθος για εμφάνιση στη συνδεδεμένη συσκευή. Οι σελίδες αυτές θα έχουν τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες.

3. Για λόγους καλύτερης λειτουργίας του προγράμματος, θα πρέπει κάθε χρήστης να μπορεί να λάβει μία μόνο θέση στην ουρά. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται κάποια μέθοδος ταυτοποίησης χρήστη, ώστε να εμποδίζεται ο χρήστης να λάβει και δεύτερη θέση, για ένα χρονικό διάστημα.

4. Το πρόγραμμα θα πρέπει να συνδυαστεί με το ήδη υπάρχον σύστημα ανάθεσης σειράς σε ουρά αναμονής. Τα δύο συστήματα (e-queue και παλιό σύστημα) θα πρέπει να αλληλεπιδρούν και να αλληλοενημερώνονται ώστε να αποφεύγεται η ανάθεση της ίδιας θέσης σε δύο διαφορετικά άτομα.

Github repository: https://github.com/ma-summer-school/queue_system

Δοκιμές προγράμματος

Οι δοκιμές που μπορούν να γίνουν είναι οι παρακάτω:

1. Έλεγχος εγκυρότητας του αριθμού ΑΜΚΑ. Κάθε αριθμός ΑΜΚΑ ξεκινάει από τα ψηφία της ημερομηνίας γέννησης του κατόχου του και αποτελείται ακριβώς από 11 ψηφία. Το σύστημα θα πρέπει να ελέγχει αν ο αριθμός που δίνεται από το χρήστη πληροί τις προϋποθέσεις αυτές. Επίσης, το σύστημα πρέπει να απορρίπτει τον αριθμό ΑΜΚΑ αν περιέχει χαρακτήρες οι οποίοι δεν είναι αριθμοί.

2. Κάποιος χρήστης προσπαθεί να λάβει θέση στη ουρά παραπάνω από μιά φορές. Το σύστημα θα πρέπει να απορρίψει τις επιπλέον αιτήσεις του.

3. Χρήση του προγράμματος από υπολογιστή ή από κινητό. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα θα πρέπει να αναγνωρίσει το μέγεθος της οθόνης και να εμφανίσει τη σελίδα στο κατάλληλο μέγεθος και με τις ίδιες λειτουργίες. Επίσης, οι τιμές της κατάστασης της ουράς θα πρέπει να συμφωνούν σε κάθε συσκευή.

Για τις δοκιμές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο προσομοιωτής του μηχανήματος το οποίο αποδίδει θέσεις στην ουρά και ορίζει τον επόμενο ενδιαφερόμενο προς εξυπηρέτηση, ο οποίος βρίσκεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://github.com/hikiko/eqemu

Android Application

Η εφαρμογή διαθέτει και την αντίστοιχη έκδοση για πλατφόρμες Android. Η υλοποίηση βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Τα σχετικά θέματα με την εφαρμογή βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

Android Application -latest updates:
https://ma.ellak.gr/forge/issues/532

Android Εφαρμογή/ Προτυποποίηση του interface:
https://ma.ellak.gr/forge/issues/367

Android Εφαρμογή/Δημιουργία νέου project και κατανόηση του υπάρχοντος κώδικα:
https://ma.ellak.gr/forge/issues/365

Η τελευταία έκδοση της εφαρμογής βρίσκεται στο gihub:
https://github.com/ManosMagnus/Easy-Ticket-App