Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ για τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών - 2ος κύκλος
Περιγραφή θέματος
Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ και τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών
Στο σεμινάριο παρουσιάζονται οι κύριες έννοιες του ΕΛ/ΛΑΚ, οι βασικές άδειες χρήσης του και τα πιο δημοφιλή αποθετήριά του. Επίσης επεξηγούνται οι έννοιες της εφαρμογής και της βιβλιοθήκης. Το σεμινάριο ασχολειται επίσης με τις βασικές ιδέες της γεωπληροφορίας και όσων αφορά στη μοντελοποίηση και τη διαχείριση της, ενώ απαριθμούνται και οι κυριότερες ανοικτές πηγές γεωχωρικής πληροφορίας στην Ελλάδα. Γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο διαχείρισης των γεωχωρικών δεδομένων και στα βασικότερα ΕΛ/ΛΑΚ εργαλεία που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.
Γεωχωρικές Βάσεις Δεδομένων
Στο σεμινάριο γίνεται συνοπτική αναφορά στις Βάσεις Δεδομένων και παρουσιάζεται με λεπτομέρεια το ΕΛ/ΛΑΚ σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων με γεωχωρικές δυνατότητες PostgreSQL/PostGIS. Επιδεικνύονται ζωντανά οι βασικότερες λειτουργίες του συστήματος με την εκτέλεση πληθώρας ερωτημάτων (queries).
Desktop GIS
Στο σεμινάριο γίνεται αναφορά στα ΕΛ/ΛΑΚ Desktop GIS. Ειδικότερα παρουσιάζεται το λογισμικό QGIS το οποίο αποτελεί μια πολύ φιλική εφαρμογή με γραφική διεπαφή για τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων. Κατόπιν παρουσιάζονται οι βασικές λειτουργίες του οι οποίες εκτελούνται ζωντανά, και με τη συμμετοχή των μαθητών.
Χάρτες OpenStreetMap και Εφαρμογές Δρομολόγησης
Στο σεμινάριο παρουσιάζονται οι ελεύθεροι χάρτες OpenStreetMap. Γίνεται επίδειξη του τρόπου με τον οποίο οι χάρτες OpenStreetMap κωδικοποιούν τη γεωχωρική και περιγραφική πληροφορία και παρουσίαση των βασικών εργαλείων που προσφέρονται στην OpenStreetMap κοινότητα για την ψηφιοποίηση χαρτών. Επίσης παρουσιάζεται το πρόβλημα της δρομολόγησης (της εύρεσης δηλαδή της βέλτιστης διαδρομής) καθώς και οι δημοφιλέστεροι αλγόριθμοι δρομολόγησης και οι βασικές τους ιδέες. Έμφαση δόθηκε και στο ΕΛ/ΛΑΚ δρομολόγησης pgRouting.Web GIS
Στο σεμινάριο παρουσιάζονται οι ΕΛ/ΛΑΚ διαδικτυακές τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες που επιδεικνύνονται αφορούν τόσο σε αυτές που εκτελούνται στη μεριά του εξυπηρετητή (server-side) όσο και αυτές που εκτελούνται στον browser ενός χρήστη (client-side). Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο εξυπηρετητής διανυσματικής και ψηφιδωτής γεωχωρικής πληροφορίας Geoserver. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται δυο Javascript βιβλιοθήκες για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών με διαδραστικούς χάρτες όπως η OpenLayers και η Leaflet.
Διαχείριση και αποθήκευση ψηφιδωτών δεδομένων
Στο σεμινάριο γίνεται λεπτομερής παρουσίαση της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων των ψηφιδωτών δεδομένων (raster data) ενώ δίνεται και σειρά παραδειγμάτων τέτοιων δεδομένων. Έμφαση δίνεται στον τρόπο που αυτά τα δεδομένα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «μεγάλα δεδομένα» (big data) και παρουσιάζονται η σχέση αυτών των δεδομένων με τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων καθώς και οι προκλήσεις που πηγάζουν από τον συνδυασμό των δύο. Γίνεται παρουσίαση των πινακωτών βάσεων δεδομένων (array databases) και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες της πλατφόρμας Rasdaman και των διαφορετικών υποτιμημάτων και εργαλείων της με ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικτυακή πύλη Petascope.
Social networks